1. Denmark
 2. FUTURO™ Brand
 3. Tips og tricks
 4. Sådan forebygger du gentagne overbelastningsskader
 • Sådan forebygger du gentagne overbelastningsskader

  mand, der skriver på en computer og har en håndledsstøtte på

  • Hold dig skadesfri på arbejdet

   Find ud af, hvordan du undgår gentagne overbelastningsskader i vores moderne computerkultur.

   Belastningsskader som følge af gentagne bevægelser er kommet for at blive. Faktisk beskrev den italienske læge Bernardino Ramazzini mindst 20 forskellige typer belastningsskader helt tilbage i 1700-tallet. Men i takt med at flere og flere sidder foran en skærm i flere timer ad gangen og arbejder hårdere og hurtigere i fysisk krævende job eller presser sig selv hårdere og hårdere i jagten på bedre sportsresultater, øges risikoen for skader.

   Nu om dage får flere og flere belastningsskader som følge af muserelateret arbejde. Symptomerne er forårsaget af permanente spændinger, gentagne bevægelser og unaturlige positioner for arm og håndled, og de giver sig udslag i alt lige fra følelsesløshed eller snurren i fingrene til smerter, der går videre op i skulderen.

   Gentagne belastninger kan påvirke alle dele af kroppen, men skader i fingre, hænder, underarme, albuer og skuldre er mere almindeligt forekommende end skader i de nedre ekstremiteter. Symptomerne kan give alt lige fra mildt ubehag til invaliderende smerter. Hævelse, ømhed og stivhed ses ofte i forbindelse med belastningsskader, og nogle oplever også snurren og følelsesløshed.

   Det er bedst at bekæmpe de tidlige symptomer, før de udvikler sig til en reel skade, så her er nogle tips til, hvordan du kan undgå overbelastningsskader som følge af gentagne bevægelser:


  • Tag en pause

   Skift stilling så ofte som muligt, og tag regelmæssige pauser. Rejs dig op, og gå lidt rundt, hvis du ikke behøver at være ved dit skrivebord (hvis du f.eks. taler i telefon eller læser et udskrevet dokument).


  • Vær opmærksom på din kropsholdning

   Når du sidder ned, er det bedst at holde ryggen rank og trække skuldrene tilbage, mens du skubber dit bækken lidt frem. Hvis dine muskler begynder at blive ømme, skal du slappe af i ryggen og dreje skuldrene kortvarigt. Undgå at sidde foroverbøjet.


  • Vær ergonomisk korrekt

   Brug en mus, der passer til din hånd, og hold hånden i hvile, når du ikke bruger den. Hold din hånd og dit håndled lige, når du klikker eller skriver. Brug om muligt en computertablet og en computerpen, eller skift til tastaturkommandoer for at undgå for mange klik med musen.


  • Afhjælp smerter

   Hvis du allerede lider af symptomer, kan du afhjælpe smerterne ved at lægge en ispose på det berørte område. Du kan også prøve at tage en håndledsskinne som f.eks. en Custom Dial stabiliserende håndledsskinne eller en albuestøtte på, ligesom du kan prøve at bruge talegenkendelsessoftware. Forskellige afslapningsmetoder, regelmæssige strækøvelser og massage kan også hjælpe dig med at slippe af med smerterne, så du i stedet kan koncentrere dig om dit arbejde.

   Afhængigt af kravene i forbindelse med dit job eller din sport kan det være svært helt at undgå de gentagne bevægelser, der fører til overbelastningsskader. Det er vigtigt at lytte til din krop. Tag dig tid til at lave strækøvelser og bryde ud af rutinerne, når du kan, og støt dine led med et bånd eller en skinne for at beskytte dig selv.